• Наистина ли е толкова лошо да пикая в басейна?

  BASEIN

  ДА. Ако стискането, докато намерите тоалетна да ви изглежда само проява на учтивост, проучванията недвусмислено показват, че повечето от нас са облекчават в басейна.

  В действителност, CNN обяви проучване,според което 17 процента от възрастните смятат,че е нормално да се пикае в басейна

  Проблемът с уринирането в басейна е, че азота в урината се комбинира със хлора във водата и от тази комбинация се образува ново химично съединение наречено хлорамин.

  От това следват две неща:

      Първо, хлорамина връзва хлора, така че той не може да убие общите патогени като Eшерихия коли, Салмонела и други.

        Второ, хлорамина е основен дразнител – ако сте имали възпаление на дихателните пътища, кашлица или смъдене и червени очи, това може да е било причинено от хлорамини.

  Потта и козметичните продукти също съдържат азот, така че ако се изплакнем с душ, преди да влезем в басейна, е добър начин да предотвратим създаването на хлорамини.

  Но докато сме на темата за личната хигиена,сигурно ще се учудите,че един от всеки пет възрастни признава, че плува в обществен басейн, докато страда от диария. Това е съществен проблем,защото бактерията, която причинява диария/chryptospiridium/ отнема много хлор.

  И все пак как да разберете дали в басейна има урина?

  Няма да ви е необходим специален екип криминалисти. Според нашия екип от химици, ако басейна има силна химическа миризма, това е хлорамин – не хлор.

  Един чист и добре поддържан басейн не мирише.

Leave a Reply